Lieren

Eindelijk kan je als mens echt vliegen, niet voortgesleurd door een motor maar door zelf de wind voelen en je omhoog te laten sleuren achter een motor die dan wel op de grond achterblijft, dat wel.

In goed hollands heet het ding waarmee dat kan een schermvleugel, hoewel iedereen het een parapente of paraglider noemt. De Franse benaming parapente is in zwang geraakt omdat de Fransen zich als eersten massaal van bergen zijn gaan storten met aangepaste parachutes. De parachutes zijn parapentes geworden, slanke vleugels die zich voornamelijk bij lagere snelheden prettig voelen.

Het feit dat een parapente een zachte constructie is maakt het vliegen anders dan je zou verwachten van een vleugel. Je hangt meters onder de vleugel, en daarmee je zwaartepunt ook. Om te sturen kan je alleen remmen met de remmetje die je met beide handen bedient. Met deze remmetjes trek je de achterzijde van de vleugel naar beneden. Rem je links, dan vertraagt de linkerkant van je scherm en draai je linksaf. rem je rechts, enfin.

Ook in Nederland kan je het leren. In een 4 dagen leren ze je bij Airtime hoe je een scherm opzet, start en bestuurt. Je gaat omhoog aan een lierkabel die je naar ongeveer 300 meter hoogte brengt. Daar koppel je af waarna je een paar minuten hebt om wat te oefenen en terug te vliegen naar het start en landingsveld.

De eerste dag hebben we grondoefeningen gedaan. Scherm opzetten, rennen, doorremmen en weer opnieuw beginnen. Herhalen tot je groen ziet. Daarna komt het echte vliegen. Toen ik alleen naar boven mocht was ik te gespannen om het zelf bewust te ondergaan. Pas toen ik na een niet vlekkeloze landing het gras tussen mijn tanden vandaan haalde dacht ik: Dat was leuk!. Dat is het moment waarop de eerste tekenen van een toekomstige verslaving naar boven komen. Ik wilde niets liever dan weer naar boven. Toen ik bij een van mijn laatste vluchten in die cursus over de radio alleen maar hoorde Gaat goed, deel zelf je vlucht in, veel plezier, toen voelde ik me echt piloot. Ik keek neer op de wereld, mijn lot in mijn eigen beide handen.

Parapente
Bergvliegen
Parapente en NASA
Reactie
Noord
Unigis (55 km)
West
Edwin Wisse (74 km)
Hier
(51.97,5.43)
Oost
Waypoints verzamel... (623 km)
Zuid
Eclips (389 km)
Voor
OS 2002 floret (1 week)
Nu
(2002-8-19)
Na
Winterschool (5 maanden)